7800N and QoS

Post Reply
tinytim
Posts: 218
Joined: Sun Aug 14, 2011 4:53 pm
Location: Benfleet, Essex

7800N and QoS

Post by tinytim » Sun Aug 14, 2011 5:00 pm

Recently bought the 7800N and have tried setting up QoS.

Setting up is easy enough but I then noticed that my download throughput had dropped by about 1.5meg. I had set some other things up so I progressively reversed those changes but no improvement until I deleted the QoS settings.

Is this sort of impact to be expected or have I perhaps done something wrong?

billion_fan
Posts: 5294
Joined: Tue Jul 19, 2011 4:30 pm

Re: 7800N and QoS

Post by billion_fan » Mon Aug 15, 2011 11:39 am

Hi tinytim

Can you post a screen capture of your QOS settings, so can I check them.

tinytim
Posts: 218
Joined: Sun Aug 14, 2011 4:53 pm
Location: Benfleet, Essex

Re: 7800N and QoS

Post by tinytim » Mon Aug 15, 2011 12:40 pm

I've just added a rule exactly as I did before. This is for my PC's , there would be another rule for my recorders (SkyHD etc) which would be low priority.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

billion_fan
Posts: 5294
Joined: Tue Jul 19, 2011 4:30 pm

Re: 7800N and QoS

Post by billion_fan » Mon Aug 15, 2011 3:52 pm

I have just tested your setup and got the same result.

I assume this is QOS working and giving me high bandwidth not ALL bandwidth. So what ever bandwidth is left over is for light web browsing etc for other devices.

If you want your device to have access to all the bandwidth, do not add its IP in the QOS rule.

tinytim
Posts: 218
Joined: Sun Aug 14, 2011 4:53 pm
Location: Benfleet, Essex

Re: 7800N and QoS

Post by tinytim » Mon Aug 15, 2011 4:29 pm

It seems that if there's ANY rule then not all the bandwidth is available. Even if it's disabled because of using timeslots.

At least with my Netgear QoS has no noticeable impact on throughput.

Post Reply